Situaţiile urgente, confruntările, termenele limită şi traumele emoţionale declanşează o reacţie psihologică de stres. Organismul este inundat de mediatori chimici care vă pregătesc de luptă sau de fugă. Aceştia vă pot însă copleşi, iar atunci intraţi în stare de şoc emoţional. Pentru a reacţiona adecvat la situaţiile de criză, trebuie să trăiţi în momentul acum şi să fiţi conştienţi de evenimente, oameni şi de ceea ce trebuie făcut într-un anumit moment, rămânând totodată prezenţi în corp, conectaţi la senzaţiile, impresiile şi intuiţiile voastre.
Dependenţa emoţională este o rudă apropiată a dependenţei de stres. Scenele emoţionale sunt declanşate pentru a provoca reacţii care duc la creşterea energiei. Obţinerea de energie în felul acesta vă transformă repede într-un dependent de scene dramatice, în care este nevoie de exprimarea din ce în ce mai intensă a emoţiilor pentru a vă alimenta energia. Relaţiile sentimentale devin, astfel, adevărate câmpuri de război şi sunt lipsite de legături afective autentice. Oamenilor le este greu să aibă încredere în voi, pentru că nu ştiu când va avea loc următoarea explozie emoţională pentru obţinerea de mai multă energie.
Indiferent dacă sunteţi dependenţi de drame emoţionale, stres, alcool sau droguri, problema rămâne, în esenţă, aceeaşi. Aţi înlocuit legătura spirituală – cea care constituie sursa voastră de energie – cu un substitut. Învingerea acestei adicţii necesită disciplină mentală şi emoţională. Pe măsură ce vă reconfiguraţi energia, trebuie să acordaţi atenţie şi modificării acţiunilor voastre.
Schimbarea trebuie să aibă loc întotdeauna la ambele niveluri: şi energetic, şi fizic.
Din cap.15, Atitudinea în faţa provocărilor şi eliminarea limitărilor
Calea Energiei – trezirea forţei interioare şi extinderea conştiinţei individuale, Synthia Andrews