Trăiţi într-o continuă stare de criză? Emoţiile şi stresul au un element principal în comun: ambele vă furnizează energie. Aşa cum am arătat în Capitolul 9, emoţiile oferă atât informaţie, cât şi energia necesară pentru a o întrebuinţa. Stresul provoacă, la rândul său, o creştere bruscă a energiei sub forma adrenalinei, care face să crească tensiunea arterială, încordează muşchii şi limpezeşte mintea. Pe termen scurt, această reacţie este salvatoare. Pe termen lung, însă, vă poate distruge sănătatea. Adicţia faţă de surplusul de energie dat de stres şi emoţii, vă poate menţine în permanentă stare de agitaţie.
Oamenii devin dependenţi de stres atunci când trebuie să ducă o viaţă care să le producă un nivel ridicat de adrenalină ca să simtă că trăiesc. Ei simt relaxarea ca o încetare a efectului unui drog şi, asemenea unor dependenţi de droguri, dependenţii de stres devin agitaţi, neliniştiţi şi iritabili până îşi face apariţia următoarea doză de adrenalină. Aceşti oameni sunt dependenţi de muncă, de exerciţiile fizice sau, mai rău, îşi creează în subconştient o stare de urgenţă după alta pentru a-şi menţine nivelul de adrenalină din organism ridicat. În final, organismul lor sfârşeşte prin a ceda.
Un motiv pentru justificarea dependenţei de stres îl constituie evitarea emoţiilor neplăcute. Este mult mai uşor să continui să alergi, decât să te opreşti şi să descoperi că nu ai nicio bucurie în viaţă sau nu ai o legătură consistentă cu persoana semnificativă din viaţa ta şi că relaţia dintre voi este doar de convenienţă.
Al doilea motiv îl constituie pierderea legăturii cu Sursa spirituală – legătura care dă gust vieţii. Fără ea, dispuneţi de prea puţină energie care să vă motiveze. Organismul vostru, în căutare de resurse, îşi dă seama că stresul este un răspuns la îndemână.
Fragment din Calea Energiei – Trezirea forţei interioare şi extinderea conştiinţei individuale, Synthia Andrews, N.D.