Iubirea – Capitolul 12 – Letting Go

“Nu am reuşit a găsi un echivalent în limba română pentru cele numai două cuvinte (în engleză) prin care se exprimă: a vedea, a înţelege, a accepta, a nu opune rezistenţă, a nu reacţiona, a te încredinţa total, a renunţa la micimea minţii, la meschinul ego, la iluzia mândriei de a fi om pentru a trăi infinita iubire şi înţelepciune a Omului din Dumnezeu-Prezenţă. Acţiunea substanţială şi substantivizată desfăşoară verbele ce permit fluxului să curgă în continuare, fără de a fi împiedicat de ataşamentele minţii umane. A permite acest lucru înseamnă a fi liber de orice limitare.

Mi s-a părut că şi cuvântul “renunţare” s-ar putea să întâmpine oarece obiecţiuni datorate psihologiei şi trendurilor generale. În final, mi-am spus că cei care sunt pregătiţi nu vor avea absolut deloc vreo problemă în a se bucura de renunţare, a se bucura de încă un ajutor primit pe calea spre eliberare-iluminare.”

Aceste rânduri sunt copiate dintr-un articol publicat în blogul personal în urmă cu cinci ani.

Privind în urmă, consider că titlul ales este corect. Această minunăţie de carte nu poate fi citită doar o dată. Mintea uită tot ceea ce nu-i convine a recunoaşte. De-aceea este necesară repetiţia.Tiparul respingerii celor ce nu convin eului, construcţiei lumeşti cu ale sale impuneri şi neîntrerupte manipulări înspre distragerea continuă de la dezvăluirea Sinelui, nu se poate schimba dintr-odată. Ba, mai mult, chiar dacă Graţia ne dăruieşte o înţelegere revelatorie, rămânând în lume, printre valurile electromagnetismului tipic, putem uita, ori putem pune în sertarul cu minuni ce ne par nefolositoare vieţii cotidiene.

Cu gândul la minunea zilei de azi, am ales acest pasaj din Capitolul 12 – Iubirea:

“De obicei, oamenii se gândesc la iubire ca la iubirea romantică, „Iubitule“,“Iubito“. Dar iubirea romantică este doar o minoră parte a vieţii omului. Sunt multe alte feluri de iubire nepersonală, neromantică şi acestea umplu experienţa noastră de zi cu zi: iubirea faţă de animalele de companie, iubirea familiei şi a prietenilor, iubirea de libertate, iubirea faţă de un sens, un scop, iubirea de ţară, iubirea de calităţi, iubirea de creaţie, iubirea ca virtute, iubirea ca entuziasm, iubirea ca iertare, iubirea ca acceptare, iubirea ca motivator, iubirea ca apreciere, iubirea ca bunătate, iubirea ca esenţă a relaţiilor, iubirea ca grup energetic (cum ar fi Alcoolicii Anonimi), iubirea ca admiraţie, iubirea ca respect, iubirea ca valoare, iubirea ca legături frăţeşti unificatoare (colegi de clasă, prieteni apropiaţi, colegi de echipă, camarazi), iubirea ca prietenie, iubirea ca loialitate, iubirea ca afecţiune, iubirea ca preţuire, iubirea ca iubire maternă, iubirea ca devoţiune. „Iubirea este un lucru cu multe splendori“ cum spune un cântec cunoscut. Această afirmaţie este adevărată.

Când am renunţat la toate tipurile de rezistenţă, de opunere faţă de iubire şi am renunţat la toate sentimentele negative care blocau iubirea, atunci lumea radiază în splendoarea iubirii. La nivelul iubirii, această radianţă nu mai poate fi ascunsă nouă.”

[Love is a many splendors thing – muzica Sammy Fain, textul de Paul Francis Webster, cântecul a apărut prima oară in filmul cu acelaşi titlu, „Love is a many splendors thing“ în 1955 şi a primit Premiul Academiei pentru cel mai bun cântec original.]

2 comentarii

  1. După citirea acestui articol, m-am dus și m-am tot dus… mai întâi cu mintea, iar mai pe urmă cu toată ființa mea, uitând de mine și lăsândă-mă purtat de vraja ideilor din cuvinte, așa cum te leagănă ispititor valurile mării depărtându-te de țărm. Am fost la Teatrul spiritual și l-am revăzut cu lacrimi pe Ioan Gyuri Pascu… Of, ce om minunat! Dar poate că trebuia să se desprindă, pentru a-și urma acel zbor spre un mai înalt după care tânjea cu sete toată ființa lui ardentă de spiritual. Mulțumesc Daniela că ai prilejuit aceste momente minunate. Reîntors la mal, dau doar acest cuvânt de trecere și mă scufund în vis. În visul lumii închipuite de tine, unde dragostea să se vadă pretutindeni, prefăcând, înfrumusețând…

  2. Va multumesc pentru comentariu. Si ma bucur ca v-ati revenit din vraja. Legaturile pe care le fac gindurile pitite in subconstient scot la iveala atitea universuri… de sentimente, de convingeri, dar mai ales de suferinte. Sper ca lacrimile cu care l-ati revazut pe Ioan Gyuri Pascu intr-unul din spectacolele Teatrului Spiritual sa fi fost unele de bucurie.
    Iubirea sa va traiasca in Bucurie!

Lasă un răspuns