“Odată cu moartea dualismului, nu mai există legătură, cauză sau prag.” #cenaibastimnoidefapt

Colecţia Noua Paradigmă a debutat in 2007 cu această carte excepţională, o completare a deja faimosului film documentar-artistic What the Bleep Do We Know!?

What the Bleep Do We Know!? – Ce naiba ştim noi, de fapt?! – William Arntz, Betsy Chasse, Mark Vicente

Din Capitolul 10 – Conştiinţa creează realitatea

Conform fizicianului John Wheeler de la Princeton, laureat al Premiului Nobel, “deşi în circumstanţele cotidiene e util să spunem că lumea există undeva în exterior şi e independentă de noi, această perspectivă nu mai poate fi susţinută.” Astfel, în cuvintele lui Wheeler, noi nu suntem doar nişte “observatori ai scenei cosmice, ci nişte creatori şi modelatori ce trăiesc într-un univers participativ”.

Conform fizicianului şi scriitorului Amit Goswami, “noi toţi avem obiceiul de a ne gândi că tot ceea ce ne înconjoară e deja un lucru ce există fără implicarea mea, fără alegerea mea”.

Ceea ce afirmă de fapt aceşti fizicieni – şi noua fizică, în general – este moartea dualismului. Nu e vorba de faptul că mintea dictează materiei, ci despre minşteaşimateria. Nu conştiinţa creează realitatea, ci conştiinţaşirealitatea.

Odată cu moartea dualismului, nu mai există legătură, cauză sau prag. Totul este unul şi acelaşi lucru. Tot ceea ce există este interdependent – fapt pe care exploratorii domeniului conştiinţei l-au susţinut întotdeauna. Goswami spune: “Aceasta este singura gândire radicală pe care este necesar să o acceptaţi, dar este una extrem de radicală. E un pas foarte dificil deoarece tendinţa noastră este să credem că lumea e deja acolo, în exterior, independentă de experienţa mea. De fapt, nu este. Fizica cuantică a fost cât se poate de clară în această privinţă.”

Lasă un răspuns