“un fel de cronologie simplă” #AdrianOrdean

În avantpremiera lansării volumului “După ani şi ani – povestiri din spatele scenei” dedicăm această săptămână lui Adrian Ordean. Lansarea oficială a cărţii are loc joi, 25 martie, ora 17, în cadrul LibFest, târgul de carte online organizat de Libris Braşov.  

Gherghel Aurel către Adrian Ordean

10 Martie, 2013

ADRIANULE, OARE CINE POATE să-ți scrie o pagină pe Wikipedia (că prea multe ar fi de spus, chiar și numai despre chitarist: Stereo, Grup’74, Roșu și Negru, Compact, Schimbul 3, etc. până astăzi)?

Așa că îți dorim La Mulți Ani cu sănătate și multe altele (compozitor, proprietar studio și inginer de sunet, manager)…

Mesajul ăsta de la Relu Gherghel m-a determinat să încep să scriu câte ceva despre viața mea, despre marșul meu prin lumea muzicală. Pentru că am auzit atâtea povești, povestiri aiurea, neadevărate, despre tot felul de situații pe care le-am trăit și le-am simțit pe pielea mea, lucruri care mi s-au întâmplat mie și pe care apoi le-am auzit povestite de alții, ca și cum li s-ar fi întâmplat lor, am simțit nevoia să scriu o carte, un fel de cronologie simplă a lucrurilor care mi-au influențat hotărâtor viața. Vreau să vă povestesc, așa cum am văzut eu faptele, din colțul meu, așa cum s-a rostogolit, cu viteză amețitoare, viața mea. Multă lume m-a încurajat și m-a ajutat la alcătuirea conținutului:

— Scrie și tu o carte despre ce ai văzut și ce ai auzit de-a lungul timpului în industria asta muzicală, românească, despre ceea ce ai trait tu, despre viața ta, ai o experiență de 50 de ani în domeniu.

— Păi, nu știu nimic despre cum se scrie o carte, habar n-am, nu m-aș băga la așa ceva… și care 50 de ani?

— Păi n-ai studiat vioara de la 6 ani?

— Ba da…

— Trebuie doar să povestești prin ce ai trecut în tot timpul ăsta, folosește cuvinte simple și nu încerca să faci pe scriitorul… mi-a spus un prieten, Andrei Partoș.

Astfel îşi începe volumul de povestiri  Adrian Ordean, compozitorul din spatele atâtor hit-uri, producătorul atâtor melodii de succes cum nu cred să mai existe vreun alt compozitor în România. Şi nu doar compozitor, dar şi orchestrator şi inginer de sunet şi mixaje, ba chiar şi textier pentru o parte din cântecele pe care le-a compus pentru trupele din care a făcut parte sau cele pe care le-a înfiinţat, ori pentru mulţi alţi cântăreţi solişti care au aşteptat oricât să poată intra în studioul de înregistrări Migas Real Compact avându-l pe Adrian Ordean la pupitru.  

Iată-l dovedindu-ne şi talentul său de povestitor, nu doar pe cel de muzician, nu printr-un senzaţional şi inconfundabil solo de chitară, ci, de astă dată, prin peniţa unui talentat cronicar al vremurilor, începând cu anul 1961 şi până în prezent. Nicidecum o “simplă cronologie a lucrurilor”, ci un tablou atent pictat al vieţii muzicale româneşti în perioada comunismului şi după 1990, volumul întruneşte calităţile unui scenariu de film.

Pe mâine!

Lasă un răspuns