Fragment din Matricea emoțiilor – Emoție-Energie-Esență – Synthia Andrews – pag. 199: Compendiul emoţiilor: Teama
Teama face parte din sistemul nostru de avertizare, anunţându-ne pericolul şi oferind energia necesară pentru a-i supravieţui. Ca şi în cazul anxietăţii, suntem în alertă maximă şi cu toate antenele scoase, atenţi la cea mai neînsemnată schimbare din atmosferă. Împreună cu restul corpului, sistemul nostru de energie răspunde la nivelul de ameninţare şi, pe măsură ce intensitatea acestuia creşte, este activat un număr din ce în ce mai mare de părţi ale sistemului.
Energia fricii se revarsă în spaţiul energetic care ne delimitează pentru a ne proteja dar energizează simultan prima, a treia şi a şasea chakră, oferindu-ne resursele, insight-ul şi puterea necesare pentru a face faţă crizei. La comanda sistemului nervos simpatic, teama trimite un şuvoi de compuşi chimici în organism care alimentează şi fac să se concentreze muşchii, creierul şi ochii, întrerupând totodată din repaus funcţiile corpului.
Teama este o parte firească a intensificării activităţilor de fiecare zi. Deşi ar putea părea ciudată căutarea beneficiilor aduse de teamă, aceasta este una din resursele interioare pe care ne bazăm, mai ales atunci când nu reuşim să ne trezim entuziasmul pentru îndeplinirea unei obligaţii. Procrastinarea până se apropie termenul limită de rezolvare a unei sarcini de serviciu, de exemplu, declanşează teama care, la rândul ei, ne mobilizează concentrarea şi motivaţia de a o duce la bun sfârşit. Când ne temem că ne vom pierde partenerul, ne concentrăm mai mult asupra iubirii, ceea ce duce la creşterea angajării noastre în acea relaţie. Când simţiţi mici fiori de teamă pe parcursul zilei, întrebaţi-vă ce intenţie sau obiectiv încercaţi să aduceţi la îndeplinire şi canalizaţi energia generată de teamă spre obiectivul respectiv.
Despre teamă am învăţat cel mai adesea că este o emoţie limitatoare pe care trebuie să o înlăturăm. Aici este, însă, vorba despre anumite convingeri inconştiente pe care teama le energizează.
Dacă îi opunem rezistenţă, teama nu face decât să crească. Atunci când ne înăbuşim teama şi încercăm să o suprimăm sau să o reprimăm, energia revine în interior şi se transformă în anxietate sau panică. În loc de asta încercați să vă daţi seama ce convingere limitatoare a intrat în acţiune şi lăsaţi energia generată de teamă să o modifice.