Percepţii diferite-realităţi diferite

Este uşor să observăm cum percepţiile noastre ne predispun să acţionăm în anumite moduri care nu numai că se integrează în scenariul aparent pe care îl percepem, dar, în fapt, îl creează permanent şi îl şi continuă. De exemplu, un bărbat nesigur faţă de persoana iubită, va îndepărta această persoană datorită neîncrederii sale, îşi va justifica percepţiile, va demonstra că a avut dreptate, deşi iniţial el a fost cel care a creat scenariul.

Există o poveste despre un bărbat care a avut o pană de cauciuc la maşină, într-un loc situat nu departe de o fermă dintr-o comunitate îndepărtată. Omul s-a gândit atunci în sinea sa: „Uite o fermă. Precis au uneltele necesare să-mi repar cauciucul“. Pe măsură ce mergea către fermă, s-a gândit:“ Îmi vor fi foarte folositoare aceste unelte. Pot să fiu generos şi să-i dau fermierului zece dolari pentru asta. Sunt convins că va aprecia gestul“.

Mergând mai departe, s-a gândit: „Este într-adevăr departe şi suntem departe de orice civilizaţie. Dacă fermierul va dori să-I plătesc douăzeci şi cinci de dolari pentru aceste unelte, va trebui să îi dau aceşti bani“. Când s-a mai apropiat, s-a gândit cu năduf: „Chiar că suntem izolaţi aici; dacă fermierul va dori să mă taxeze cu cinci zeci de dolari nu voi avea altă alternativă decât să-i dau banii!“.

Când a ajuns la fermă şi a bătut la uşă era furios de-a binelea, astfel încât atunci când fermierul i-a deschis uşa, bărbatul a zbierat la el: „Cu cât ai de gând să mă taxezi pentru a folosi uneltele tale, hoţule?“.

Putem observa cum omul, care era, de altfel, predispus să acţioneze într-un anumit fel, nu numai că a acţionat din perspectiva scenariului aparent pe care l-a perceput, dar, în fapt, l-a şi creat.

Atunci când vorbim despre percepţiile care crează realitatea noastră, ne referim nu numai la filtrele percepţiei, dar şi la felul în care se produc evenimentele. Aceasta înseamnă că până şi legăturile aparente de tip cauză şi efect sunt diferite în realităţi diferite, în tipare diferite.

fragment din cartea Orice poate fi vindecat, Martin Brofman

Lasă un răspuns