O întâlnire frumoasă a fost şi cea din 22 septembrie!
A avea curajul şi încrederea de a-ţi etala creaţia în faţa unor necunoscuţi implică şi existenţa acelei smerenii fără de care nimeni nu poate avansa. Cu atât mai mult dacă te afli la început de drum. Să asculţi cu inima deschisă, să doreşti binele aproapelui, renunţând la “competiţie” sau invidie, să-ţi permiţi să fii onest şi să laşi bunăvoinţa să te locuiască ar putea fi regulile nescrise ale acestui atelier. Nu aşa ar trebui să fie normalitatea în orice societate?
În Atelierul Literar construim un asemenea spaţiu deschis şi… normal.
Fragmentele postate aici nu dezvăluie intervenţiile sau opiniile noastre, ci producţiile literare prezentate în cadrul întâlnirii.Şi nici acestea nu sunt chiar toate. Motivul principal se ascunde în spatele constatării că oamenii nu mai au răbdarea de a urmări mai nimic cu atenţie, până la capăt, cu atât mai puţin dacă nu este un produs recomandat de careva “influencer”. Consemnăm, totuşi, în acest fel, oferind acelora, foarte puţini, darurile. Cu onestitate, smerenie şi din bucuria de a dărui.
Şi dacă am pomenit de bucurie… M-am bucurat să descopăr un nou documentar pe Netflix, The Social Dilemma. Dincolo de curajul de a expune aceste lucruri (de care poate că unii erau conştienţi de multă vreme, dar au strigat prea curând în pustiu), trebuie să existe şi o putere care să susţină nu doar o schimbare a pălăriei, ci chiar o evoluţie în conştiinţa omenirii. Cel puţin aşa îmi place mie să gândesc. Cu toate că, exact asta i s-a luat omului, gândirea. Copii şi copiuţe, şabloane şi tipare pe care le înghite fără să simtă, adevărate bacterii ce distrug “flora personalităţii autentice”, se-nghesuie în mintea omului decapitat de viteza informaţiilor fără esenţă, dar cu forţă. Artificiala inteligenţă îi digeră gândirea cu pofta ironică a învingătorului.
Dar să revin la atelier! Ediţia aceasta a stat sub semnul surprizei, de la început, respectiv rubrica “invitatul special” şi până la creaţiile prezentate. Fiecare participant reprezintă o generaţie şi asta este nemaipomenit, zic eu. Mai bine să vă las să urmăriţi!