“ABC”-ul succesului în 10 paşi #hartaconstiintei

Din Capitolul 5, “ABC”-ul succesului în 10 paşi, extras din volumul Harta Conştiinţei, o scală dovedită a energiei conştiinţei

Pasul 10:  Bunăvoinţa

Conştientizează că viaţa este o buclă de feedback-uri.

Viaţa este bucla ta de feedback-uri. Întăreşti în tine lucruri identice cu cele pe care le întăreşti în alţii. Acest fapt clinic are enorme implicaţii. Prin urmare, concluzia evidentă este că vei face bine dacă vei sprijini constant ceea ce este pozitiv în alţii.

            Spunem că unii oameni sunt negativi şi alţii sunt pozitivi, de parcă asta ar fi ceva involuntar. Nu este deloc întâmplător sau involuntar. Demonstraţia faptului clinic menţionat este uşor de observat. Dacă ascultăm conversaţiile oamenilor, vom auzi că unii oameni se angajează în bârfe negative, descriind toate faptele negative pe care le pot spune despre vieţile altor oameni sau despre evenimentele lumii. Ceea ce nu realizează aceştia este că ei întăresc în ei înşişi exact aceleaşi lucruri.

            Când eram foarte tânăr, bunica mea, care era descrisă de cei din jurul ei ca fiind o sfântă, obişnuia să spună: „Dacă nu ai ceva bun de spus despre cineva, atunci nu spune nimic.” M-am gândit la asta mulţi ani. De-abia după ce am devenit un psihiatru cu experienţă am putut înţelege rezultatele acestor principii în acţiune şi am început să înţeleg ce voia să spună bunica.

            Acesta este următorul principiu: sprijină succesul altora în orice fel crezi că o poţi face. Aceasta înseamnă să le şi recunoşti succesele, ceea ce tinde să reîntărească pozitivul nu doar în interiorul lor, dar şi în tine însuţi. Nu vorbim despre flatarea manipulativă, ci de o autentică apreciere pentru caracteristicile pozitive ale fiecărei persoane pe care o întâlneşti, inclusiv pentru angajaţii magazinului, servitori, colegi, membrii familiei, prieteni, musafiri, cunoştinţe întâmplătoare şi oamenii pe care îi întâlneşti doar în trecere. Acesta este un bun antrenament care te învaţă să cauţi pozitivul.

Această metodă te împinge către o atitudine de „dăruitor” mai degrabă decât de „obţinător”. Oricine din jurul nostru reacţionează inconştient în mod diferit la diverse atitudini. Oamenii ştiu, la nivel conştient sau inconştient, când cineva caută să „obţină” ceva de la ei. Sunt în gardă, precauţi, opun rezistenţă. Dacă până şi animalele pot detecta asta, atunci putem fi siguri că fiinţele umane, care sunt mult mai evoluate, detectează de asemenea.

            Mulţi oameni opun rezistenţă în adoptarea unei atitudini darnice, generoase deoarece au această ecuaţie în minte, că „a da înseamnă a pierde”. Nu înţeleg acest mecanism de feedback, prin urmare nu încearcă suficient de mult timp să descopere că întotdeauna primim înapoi mai mult decât dăruim. Succesul tinde să se amplifice de la sine, în mod automat. Este ca un bulgăre de zăpadă care se rostogoleşte şi se măreşte în dimensiune fără niciun efort, pe măsură ce alunecă la vale. De fiecare dată când creezi un sentiment bun în alţii, ei simt recunoştinţă şi dezvoltă o atitudine pozitivă faţă de tine, ceea ce schimbă complet natura vieţii tale.