Competiţia din subsol

La baza nivelurilor conştiinţei se află situaţiile de tip pierdere-pierdere. Oamenii pierd, iar aceia care s-au asociat cu ei pierd. Acest punct de vedere este unul al pierderii, astfel că persoana spune: “Oriunde mă uit, văd o uşă închisă. Dacă merg în direcţia asta, voi pierde.” Ei văd viaţa ca o chestiune de pierdere. Oamenii aflaţi pe la mijlocul scării privesc viaţa ca pe un proces câştig-pierdere. Mândria lor şi polarizarea furiei îi face să vadă lumea ca pe o competiţie, un conflict, un câştig-pierdere. “Dacă eu câştig, atunci tu pierzi.” Aceşti oameni au nesfârşite şi inconştiente temeri de revanşă, de răzbunare pentru că ei privesc succesul ca pe o cucerire şi aşteaptă revanşa. “Dacă învingem în jocul ăsta pe cineva, nu putem câştiga cu adevărat pentru că, până la urmă, persoana poate are prieteni care vor veni cândva după noi, aşa că nu ne putem relaxa niciodată.”

Câmpul aflat deasupra Fricii este cel al Dorinţei (cal.125) şi reprezintă o lume frustrată de dorinţe fără sfârşit. Despre oamenii dominaţi de acest câmp se spune că au o fixaţie la nivelul plexului solar, aşa că merg pe stradă şi văd exact ceea ce vor ei să vadă. Văd maşina pe care şi-o doresc, frumuseţea pe care o doresc, poziţia, statutul pe care şi-l doresc, clădirile pe care şi le doresc. Ei se simt frustraţi pentru că dorinţele nesfârşite şi din ce în ce mai multele milioane de dolari nu le aduc fericirea. Faptul de a avea cincizeci de milioane de dolari nu ajută, pentru că dorinţa pentru şi mai multă putere este de nesatisfăcut.

Persoanele din acest nivel nu pot fi mulţumite şi devin frustrate şi nervoase. O persoană nervoasă vede o lume a competiţiei, o lume a conflictului şi a războiului, o lume “eu împotriva ta”. Această persoană se uită în pădure şi gândeşte că pomii înalţi sunt în competiţie cu pomii scunzi pentru dobândirea luminii soarelui. Aceasta este matricea viziunii politico-sociale a călăului-victimei culturale. Acest concept este apoi proiectat într-un câmp unde nu se petrece niciun lucru asemănător competiţiei.

Această persoană trăieşte într-o lume de posibilităţi de război şi conflict fără sfârşit şi vede totul ca pe o competiţie, nu ca pe o cooperare.

Fragment din volumul Vindecare şi recuperare David R. Hawkins, M.D., Ph.D.

Lasă un răspuns