Beatitudinea uniunii

Acolo unde sălăşluieşte spiritul

Oamenii nutresc dorinţa ireprimabilă de a înţelege relaţia lor cu universul. Părem a fi astfel alcătuiţi încât să ne dorim să ne conectăm la întregul cel mare. Din perspectiva biologică, specialista în neuroştiinţe Candace Pert avansează ipoteza că receptorii opioizi din creier sunt mediatorii pentru „reacţia la beatitudine”, pe care o descrie drept uniunea cu divinul. Interesant este că cea mai mare concentrare a receptorilor opioizi se întâlneşte în regiunea cea mai avansată a creierului, respectiv în cortexul prefrontal, acolo unde au loc raţionamentul şi luarea deciziilor.

Într-un interviu acordat organizaţiei specializate în cercetarea inteligenţei emoţionale 6 Seconds, Pert afirmă: „Oamenii de ştiinţă nu pot să întrebe niciodată: „de ce?”. Ei pot pune numai întrebările: „ce?” şi „cum?” Noi ştim, însă, că vibraţia din aceşti receptori facilitează sau face ca întregul organism să simtă senzaţia de beatitudine”. Ceva mai departe ea arată că vibraţia endorfinei reprezintă „beatitudinea uniunii şi uniunea divină” pe care indivizii sunt meniţi să şi-o dorească.

În afara structurii biologice, şi structurile noastre energetice par preconfigurate să tindă spre experientizarea conştiinţei universale. În medicina tradiţională chineză organele au atât o funcţie fiziologică, precum şi una energetică. Inima este considerată sediul sufletului, sau Shen, care este conectat la realitatea spirituală mai vastă denumită Tao. Dacă suntem în armonie cu Shen-ul nostru, acest lucru ne păstrează într-un flux armonios cu Tao, de care organismul nostru are nevoie pentru a-şi menţine starea de sănătate. Chakrele au şi ele o vocaţie implicită, exercitată prin intermediul forţei kundalini care ne înalţă conştienţa din chakră în chakră până ce ajunge la conştiinţa universală cu sediul în chakra Coroanei.

În Modelul Body Sounding, chakra inimii este considerată principalul centru energetic şi sursă a forţei noastre spirituale. Cercetările întreprinse la HeartMath Institute au arătat că ganglionii nervilor inimii alcătuiesc un centru coordonator şi de transmitere a informaţiei emoţionale generate în întregul corp iar, aşa cum am arătat în Capitolul 4, studiile au demonstrat că inima posedă un câmp electromagnetic mai extins decât al oricărui alt organ, inclusiv creierul.

Prin chakra Inimii, conştiinţa universală a chakrei Coroanei este unită cu înţelepciunea pământului conferită de chakra Bazală, ceea ce ne conectează la conştiinţa universală deşi rămânem conştienţi că suntem individualităţi distincte. Din alte studii realizate la HeartMath reiese că oamenii fac schimb de informaţie emoţională prin câmpul de energie pe care-l generează inima. Aceasta sugerează faptul că prin chakra Inimii suntem conectaţi la ceilalţi şi că avem acces la energia subtilă a matricei. Inima reprezintă punctul nodal în câmpul conştiinţei colective, locul nostru de rezonanţă cu realitatea extinsă.

Fragment din Matricea emoţiilor – Synthia Andrews