Balonul din jurul nostru #oricepoatefivindecat

Percepţiile noastre sunt modalităţile subiective prin care interpretăm toate informaţiile care intră în conştiinţa noastră din lumea din afara noastră.

Este ca şi când ar fi un balon în jurul nostru. Unele dintre informaţiile care pătrund în acest balon sunt filtrate la suprafaţă şi sunt prezentate conştiinţei noastre pentru a fi înregistrate. Restul informaţiilor nu sunt înregistrate conştient, ci trec prin balon şi sunt depozitate în straturile mai profunde ale conştiinţei noastre.

Ideile, credinţele, dorinţele şi sentimentele noastre colorează acest balon care filtrează percepţiile; diferenţele sunt atât de mari încât oameni care au baloane diferite, dar care privesc acelaşi lucru, pot să aibă o percepţie complet diferită despre ceea ce privesc.

O persoană aflată într-un balon roşu, de exemplu, va vedea lumea ca fiind roşie, în timp ce o persoană într-un balon albastru o va vedea ca fiind albastră, şi ne putem imagina conversaţia dintre aceştia doi privind culoarea lumii. Dintr-un anumit punct de vedere, amândoi au dreptate în ceea ce raportează şi în toate percepţiile lor este afirmat adevărul lor. Dar dintr-un alt punct de vedere, poate că nici una dintre percepţii nu prezintă realitatea obiectivă. Poate că lumea nu este nici roşie şi nici albastră.

Singurul lucru pe care îl ştim cu siguranţă este că o persoană o vede ca fiind roşie, iar o alta o vede ca fiind albastră, astfel încât conştientizăm natura fiecăruia dintre aceste baloane, respectiv a acestor filtre; în acest fel obţinem o bază pentru comunicare şi pentru schimbul de idei.

În timp ce fiecare din noi vede aceleaşi evenimente în lumea exterioară, propriul nostru balon va colora interpretarea noastră privind aceste evenimente. Dacă ne uităm atenţi la interpretările noastre, putem avea o idee despre natura propriilor convingeri şi percepţii, deoarece ele sunt cele care ne colorează aceste baloane. Cineva care consideră competiţia şi conflictul ca fiind universale, le va vedea numai pe acestea, în timp ce o altă persoană va vedea la fel de clar că lumea este plină de persoane motivate de dragoste, pe care o şi exprimă ca atare, şi care uneori reacţionează pur şi simplu la percepţia lipsei iubirii.

Lasă un răspuns