Experienţa emoţională #matriceaemotiilor

Dacă emoţiile sunt procesate în creier, unde se află interfaţa dintre energie şi emoţie? Sunt şi alte organe ale corpului implicate, cum ar fi inima?

Legătura dintre inimă şi emoţii este legendară. Aristotel credea că inima este sediul gândirii, al raţionamentului şi al emoţiei iar filosofii stoici greci, care au trăit în secolul al treilea î.e.n., susţineau că inima este sediul sufletului. În medicina tradiţională chineză inima este sediul Shen, lăcaşul fizic al legăturii noastre spirituale cu Sursa. În sistemul chakrelor, chakra Inimii este punctul de întâlnire al Cerului cu Pământul, locul transfigurator situat între spirit şi materie în care impulsurile inferioare sunt transmutate în dorinţele conştiinţei superioare.

Pentru cei mai mulţi dintre noi inima este locul în care ne păstrăm iubirea şi ne jelim dispăruţii. Pentru mulţi, este locul în care ne păstrăm identitatea.

Neurocardiologul Andrew Armour, într-o publicaţie a Institutului HeartMath, aşează inima în centrul matricei emoţie-energie. Deşi ştim că creierul este centrul primar de procesare a informaţiei, cercetările lui Armour arată că şi inima este un centru de procesare a informaţiei. Informaţia este trimisă la inimă de ganglionii nervoşi din întregul corp. Sistemul nervos intrinsec al inimii primeşte, procesează şi răspunde acestor informaţii atât împreună cu creierul, cât şi separat. De fapt, sistemul nervos al inimii dovedeşte că are aceleaşi mecanisme de memorare care sunt prezente şi în hipocampul din creier, arătând că sinapsele din inimă dau un tip de memorie pe termen scurt.

Ne aşteptăm ca inima să răspundă informaţiilor furnizate de corp prin modificări ale pulsului, ritmului sau vasoconstricţiei, însă Armour crede că informaţia suplimentară este îndreptată către bătaia inimii. După modelul de funcţionare a sistemului nervos, care transmite mesajele prin codificarea informaţiei în pauzele dintre descărcările neuronale creând tipare de activitate electrică, Armour emite ipoteza că semnalele inimii sunt transmise prin tiparele formate de intervalele dintre bătăi şi prin unde electromagnetice. Bătaia inimii influenţează fiecare celulă, antrenând corpul în ritmul ei şi sincronizând activităţile din organe şi ţesuturi. Schimbările de ritm ale inimii modifică starea energetică a întregului corp.

Interesant este că tipul primar de informaţie transmis de bătaia inimii este emoţional. Experimentele au arătat că „informaţiile transmise de inimă creierului influenţează centrii implicaţi în perceperea şi procesarea emoţiilor”. Altfel spus, informaţia primită de creier de la inimă alcătuieşte experienţa noastră emoţională – un fapt care popoarelor antice părea să le fie cunoscut.

Fragment din Matricea emoțiilor – Emoție-Energie-Esență, Synthia Andrews, N.D.

Lasă un răspuns