Mindsteps #paradigma #schimbare

Ne aflăm chiar la debutul unei schimbări a paradigmei. Tot ceea ce în prezent considerăm a fi adevărat este pe cale să se schimbe. Paradigma este un model sau un cadru conceptual care structurează modul în care percepem realitatea. Când paradigma se modifică, şi percepţiile noastre se modifică. Este ceva cu totul diferit de clipele efemere, de mică amploare, de care avem parte aproape în fiecare zi, când ne bucurăm să descoperim soluţionarea unor probleme dificile – momente în care ni se lărgeşte perspectiva asupra unei probleme, unui proiect sau unei idei. O schimbare de paradigmă reaşează înseşi fundamentele vieţii. Apariţia ei este grăbită de două lucruri: presiunea crescândă a limitărilor exterioare ca urmare a gândirii noastre din prezent şi aspiraţia noastră înnăscută spre evoluţie.

Prietenul şi colegul meu, regretatul dr. Gerald Hawkins, a denumit schimbările impresionante şi ireversibile de paradigmă, „mindsteps” (trepte ale gândirii). În cartea pe care a scris-o în 1987, Mindsteps to the Cosmos, Gerald Hawkins afirmă că o treaptă a gândirii (mindstep) schimbă pentru totdeauna modul în care ne raportăm la contextul mai larg al universului. Se schimbă modul în care ne identificăm noi pe noi înşine.

Fiecare schimbare de paradigmă a dus la crearea unei noi tehnologii care a extins căutarea încă şi mai departe, permiţându-ne să luăm contact cu realitatea în moduri de neimaginat înainte, călătorind mai departe şi înaintând mai rapid pentru a explora perspective tot mai măreţe, completând imaginea pe care o aveam despre propriul univers. Imaginaţi-vă doar ce salturi au fost necesare pentru a trece de la strămoşii noştri care studiau cerul nopţii cu veneraţie şi teamă, la crearea de telescoape, navete spaţiale şi chiar a Telescopului Hubble care ne ajută să explorăm galaxiile.

Deşi mulţi ar putea fi în dezacord cu diverse aspecte privitoare la dificultăţile cu care se confruntă lumea în ansamblu sau cu realitatea extinderii conştienţei, toţi acceptă ideea că trăim o perioadă de schimbare accelerată – de altfel anticipată de Gerald Hawkins, care o consideră premergătoare unei noi trepte a gândirii.

Accelerarea exponenţială se poate constata din viteza la care se desfăşoară fiecare nouă zi şi în complexitatea tot mai mare a sarcinilor pe care este de aşteptat ca o persoană să le gestioneze. Volumul schimbării căruia omul modern trebuie să îi facă faţă într-un an sau chiar în numai o lună de zile este mai mare decât cel pe care omul de acum o sută de ani l-ar fi avut de gestionat în întreaga sa viaţă. Privite în acest fel, nu mai este nevoie să ne întrebăm dacă şi celelalte semne ale schimbării sunt reale. Apar însă imediat două întrebări: „Ne putem, oare, adapta la o schimbare şi o complexitate neîncetate şi accelerate, în lipsa unei schimbări radicale a conştiinţei?” şi „Cât de mare trebuie să fie accelerarea pe care o suportăm, înainte ca schimbarea paradigmei să se manifeste?”

Gerald Hawkins a prezis şi momentul următorului mindstep: 2021. A stabilit această dată printr-o formulă matematică bazată pe coeficientul de schimbare accelerată de la o epocă la următoarea.

Fragment din Capitolul 1, În ce constă schimbarea paradigmei al volumului La marginea realităţii, de Colin Andrews şi Synthia Andrews, volum publicat în SUA în anul 2013 şi în România în anul 2014.