Empatia, compasiunea şi Harta Conştiinţei

Să sperăm că empatia ce rezultă din contemplarea Hărţii Conştiinţei va micşora drumul spre Bucurie. Cheia bucuriei stă în blândeţea necondiţionată pentru toate formele vieţii (inclusiv pentru cea proprie) pe care o numim compasiune. Fără compasiune, strădania umană nu poate realiza nimic semnificativ. Putem generaliza acest aspect de la terapia individuală la un context social mai larg, în care pacientul nu poate fi cu adevărat însănătoşit şi total vindecat până când nu invocă puterea compasiunii pentru el şi pentru cei din jurul lui. Ajunsă în acest punct, persoana care a fost vindecată va începe să vindece la rândul ei.

A reflecta asupra acestei hărţi poate induce o expansiune profundă a empatiei noastre cu viaţa în toate formele sale de expresie. Dacă vom examina obiectiv atitudinile emoţionale, vom înţelege că acestea nu sunt nici bune, nici rele; judecăţile moralizatoare sunt numai o funcţie a punctelor de vedere de la care provin.

Observăm, de exemplu, că o persoană aflată în Durere, care calibrează la nivelul energetic inferior 75, va fi într-o stare mult mai bună dacă se va ridica la nivelul Mâniei (calibrat la 150). Mânia, în sine o emoţie destructivă, rămâne încă o stare inferioară a conştiinţei, dar după cum o arată istoria societăţii, Apatia poate limita atât indivizi izolaţi, cât şi întregi subculturi. Dacă cei care nu mai speră nimic ajung să-şi dorească ceva mai bun (Dorinţa, la 125) şi apoi folosesc energia Mâniei, de la nivelul 150, pentru a dezvolta Mândria (175), atunci vor fi capabili să facă următorul pas spre Curaj (calibrat la nivelul 200), pentru a putea începe apoi să-şi amelioreze condiţia individuală sau colectivă.

Şi invers, persoana care a ajuns la o stare echilibrată de Iubire Necondiţionată va considera inaccceptabil să experimenteze orice altceva. Cu cât avansăm pe scala evolutivă a propriei conştiinţe, procesul descris mai sus se va perpetua şi se va corecta de la sine, în aşa fel încât dezvoltarea personală va deveni un mod de viaţă.

Fragment din volumul Putere versus forţă, determinanţii ascunşi ai comportamentului uman, David R.Hawkins, M.D., Ph.D.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.