În ziua de azi se pune foarte mult accentul pe subiectul stresului şi al prevenirii lui, precum şi pe implicaţiile sale în sănatatea fizică, emoţională şi psihologică, dar şi a impactului pe care îl are în economie şi în lumea afacerilor. Se manifestă o conştienţă sporită asupra stresului în cultura noastră şi a dezechilibrelor şi dereglărilor pe care le implică. Vom studia cu atenţie relaţia dintre corp şi răspunsul său la stres, precum şi relaţia dintre minte şi felul în care se raportează ea la spirit.
Stresul rezultă din menţinerea unui punct de vedere – din ceea ce avem în minte – şi din atitudinile şi credinţele noastre.
Stresul emoţional izvorăşte în primul rând din noi înşine şi nu din lume. Nu există un asemenea lucru precum scăparea de stres, în afara noastră, undeva în lume, aşa cum se crede în mod obişnuit.
Aşa că vom inversa modul în care se uită de obicei mintea la cauză şi efect. Prin observaţie, cineva poate înţelege: “cauza” nu este în lume şi nici “efectul” său în minte, ci chiar viceversa.
Nivelul puterii, nivelul “cauzei” este păstrat în minte, aducând experienţa cuiva despre ce se întâmplă în lume. Folclorul nostru ştie intuitiv asta pentru că ne spune: “Ce pe tine te hrăneşte, pe altul îl otrăveşte.” Acest proverb conţine secretul despre care vorbim.
Puterea nu este în eveniment sau în altceva aflat “acolo, afară”. Puterea de a crea toate evenimentele din viaţa noastră stă în fiecare dintre noi. Astfel, redobândindu-ne puterea, vom putea învăţa cum să prevenim stresul.
Vindecare şi recuperare: David R. Hawkins