Fragmentul de azi: Forţa brută, oricât de puternic aplicată, nu va putea niciodată să subjuge dorinţa umană de libertate.

Închipuie-ţi toţi oamenii (Imagine All de People) – o conversaţie cu Dalai Lama despre bani, politică şi viaţă aşa cum ar putea fi

Autori: Sfinţia Sa Dalai Lama şi Fabien Ouaki in colaborare cu Anne Benson

Anul apariţiei: 2006

Fragment din capitolul anexă semnat de Sfinţia Sa Dalai Lama: Comunitatea globală şi nevoia de responsabilitate universală

Responsabilitatea universală

Deşi comunismul a sprijinit şi a susţinut multe idei nobile, inclusiv altruismul, încercarea elitelor conducătoare de a impune vederile lor s-a dovedit dezastruoasă. Aceste guverne au ajuns la extreme cutremurătoare în controloarea întregului flux de informaţii din societăţile lor şi în structurarea sistemului educaţional, astfel încât cetăţenii să lucreze pentru binele comun. Deşi organizarea rigidă putea fi necesară la început, pentru a distruge regimurile opresive precedente, odată scopul atins, organizarea a contribuit foarte puţin la construirea unei comunităţi umane folositoare. Comunismul a eşuat, în principal, datorită faptului că s-a sprijinit pe forţă pentru a-şi promova credinţele. Până la urmă, natura umană a fost incapabilă să susţină suferinţa pe care a produs-o comunismul.

Forţa brută, oricât de puternic aplicată, nu va putea niciodată să subjuge dorinţa umană de libertate. Sutele de mii de oameni care au manifestat în oraşele Europei de Est au demonstrat acest lucru. Ei au exprimat, pur şi simplu, nevoia omenească de libertate şi democraţie. A fost foarte impresionant. Cererile lor n-au în niciun fel de-a face cu nişte ideologii noi; aceşti oameni au vorbit, pur şi simplu, din inimă, împărtăşind dorinţa lor de libertate, demonstrând că ea vine din adâncul naturii umane. Libertatea este, de fapt, sursa creativităţii, atât pentru indivizi cât şi pentru societate.

Cred că revoluţiile paşnice din Uniunea Sovietică şi din Europa de Est ne-au învăţat mari lecţii. Una dintre ele este valorarea adevărului. Oamenilor nu le place să fie înşelaţi sau minţiţi nici de un individ, nici de societate. Asemenea acte sunt contrare spiritului uman fundamental.  Aşa că, deşi aceia care practică decepţionarea şi folosesc forţa pot avea succes pe termen scurt, vor fi până la urmă, înlăturaţi.

Pe de altă parte, fiecare apreciază adevărul şi respectul pentru adevăr deoarece acestea există cu adevărat in sângele nostru. Adevărul este cel mai bun garant pentru o reală bază a libertăţii şi a democraţiei. Nu contează că eşti slab sau tare, ori că o cauză are mulţi sau puţini adepţi, adevărul primează. Faptul că miscările de succes pentru libertate din 1989 şi de după aceea s-au bazat pe adevărata exrpimare a celor mai fundamentale sentimente umane este un valoros mod de a ne reaminti că adevărul lipseşte încă, în mod substanţial, în viaţa noastră politică. În special în conduita relaţiilor internaţionale acordăm foarte puţin respect adevărului. Inevitabil, naţiunile mai slabe sunt manipulate şi oprimate de cele mai puternice, la fel cum sectoarele mai slabe, ale celor mai multe societăţi, suferă din cauza celor mai influente şi mai puternice. Deşi în trecut simpla exprimare a adevărului a fost “concediată”, fiind considerată nerealistă, aceşti ultimi câţiva ani au demonstrat că el este o forţă imensă în mintea umană şi, în consecinţă, în formarea istoriei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.